Kašice
15/11/2015
Čudak Šumek
15/11/2015
Show all

Dragi Olivere

85,00 (640,00 kn)

Nema na zalihi

Podijeli proizvod na mreži

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 176 Kategorije: , , Oznake
Opis

Dobitnik nagrade Grigor Vitez

Autor:
Mirjana Mrkela
Ilustrator:
Petra V. Rundek
Format: 14,5×19,7
Broj stranica: 108
ISBN, Izdavač:
Uvez: tvrdi

O dvjestotoj obljetnici rođenja Charlesa Dickensa, nastao je roman koji će izmamiti osmijehe, suze, ali i želju za akcijom. Sastoji se od devedeset pisama upućenih Oliveru Twistu, od jednog nestašnog dječaka i jedne djevojčice s očima koje podsjećaju na zelene masline.

Oni su stanovnici suvremenog europskog grada, a tu je još i park, djeca, beskućnici, kuharica, stražar, pas koji traži tartufe, dvije narukvice, mali Božo, zrnce blagdanskog ozračja, malo crne kronike i jedan pečeni jarac.

Iz recenzije:

Marinko Lazzarich

Roman Dragi Olivere, zadarske spisateljice Mirjane Mrkela alegorična je priča nadahnuta Dickensonovim djelom. Riječ je o neobičnoj crnohumornoj dječjoj pripovijesti, svojevrsnoj hrvatskoj inačici popularnoga Olivera Twista. Roman je Koncipiran u obliku pisama te tematizira problem suživota u obitelji i u domu za napuštenu djece.

Duhovno i materijalno stanje današnjega doba nadaje se kao poticajna podloga za biografski protest autorice koja svoj lirski prosede nadograđuje ironičnom proznom knjižicom, koja dramskom napetošću kulminira završnom katarzom i sretnim svršetkom, kako i dolikuje dječjem književnom djelu.

Roman postavlja važna pitanja o problemu napuštanja djece, društvenom licemjerju, poteškoćama udomitelja i mobingu među vršnjacima. Unatoč neugodnoj stvarnosti Dragi Olivere nije pesimistična lamentacija nad bespućima hrvatske zbilje, već optimistička priča koja budi vjeru u čovjeka i u obitelji.

Mladi će čitatelji prepoznati vrijednost ovog epistolarnoga romana socijalne tematike koji može pozitivno utjecati na njihov književni odgoj i obrazovanje, prije svega svojim poučnim karakterom i humanim svjetonazorom. Suvremeni Oliver Twist svojim etičkim i estetskim karakteristikama zavređuje da se nađe u djetetovim rukama.

 

Recenzije 0

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Dragi Olivere”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)